NL | EN
World Living Statues
festival

NK Living Statues 2023

 

Het World Living Statues festival presenteert:
De 40 beste living statues van Nederland strijden om de titel “Nederlands Kampioen”
Zondag 2 juli 2023 centrum Zaandam, van 13.00 uur tot 17:00 uur met aansluitend de prijsuitreiking. Ook de Kids zijn te bewonderen tijdens het onderdeel Kids Statues.

 

NK Living Statues 2023 | Zaandam

Op zondag 2 juli 2023 vindt in de gemeente Zaandam voor de eerste keer het Nederlands Kampioenschap Living Statues voor professionals plaats. Jong en oud zal zich vergapen aan de prachtige creaties. De bezoekers worden via een verkeersvriendelijke route door het centrum van de stad veilig langs de prachtige beelden geleid.
De statues worden op spectaculaire wijze door het centrum naar hun sokkels gebracht in een cabrio bus.
Een Living Statue betekent vertaald naar het Nederlands levend standbeeld. Levend omdat het uitgevoerd wordt door een mens, een standbeeld omdat de kunst van stilstaan centraal staat. Een Living Statue speelt met het gegeven 'levend' versus 'niet levend' om het publiek in verwarring, dan wel bewondering te brengen. Een beweging is toegestaan als een kort levend moment dat bewust gekozen is als onderdeel van de act.
Een beeld kan bestaan uit één of meerdere figuren. De acterende kunstenaars vormen de essentiële kern van hun beeld. Attributen en entourage kunnen een noodzakelijke aanvulling zijn. Het publiek kan het beeld laten bewegen door een muntje in het geldbakje van de statue te werpen.

Kids

In Zaandam zijn ook de Kids weer te bewonderen tijdens het NK! De kids staan bij de Bullekerk aan de Westzijde dus kom ze bewonderen!

Het programma
Op zondag 2 juli zal tussen 13.00 uur en 17.00 uur, op een duidelijk aangegeven parcours in het centrum, doorlopend de uitbeelding plaatsvinden. Er is een professionele jury die de winnaar van het NK zal bepalen. Het publiek kiest de winnaar van de publieksprijs. Stemmen kan d.m.v. het stemformulier dat bij de infokramen te verkrijgen is.
 

Prijsuitreiking tussen 17:30 en 18:00 uur
De prijsuitreiking vindt plaats bij de Bullekerk. Alle deelnemers zijn nog een keer samen te bewonderen, waarna de winnaars en de kersverse Nederlands Kampioen rond 18:00 uur bekend worden gemaakt.

De route
De looproute zal met pijlen worden aangegeven en voert door het centrum van Zaandam over de Westzijde en de Gedempte Gracht. Op diverse punten op het parcours kunt u deelnemers formulieren krijgen die tevens zullen fungeren als stembiljet voor het publiek. Deze stembiljetten dient u uiterlijk om 17.00 uur in de daarvoor opgestelde stembussen te deponeren.