NL | EN
World Living Statues
festival

Wereldkampioenschap 2022

 

BEREIKBAARHEID
Beide festivals bevinden zich in het centrum van Alkmaar, dus reis zoveel mogelijk lopend, met de fiets of openbaar vervoer. In slechts enkele minuten wandel je vanaf Station Alkmaar (trein/bus) naar het Canadaplein, waar de route van beide evenementen langskomt. Plan je OV reis gemakkelijk van te voren via de reisplanner van 9292.

PARKEREN
Mocht je toch niet anders kunnen dan met de auto, dan zijn deze parkeergarages het dichtstbij:
- Kanaalschiereiland, 335 plekken
- Singel, 396 plekken
- Parkeergarage Noorder Arcade, 540 plekken
- Schelphoek, 500 plekken
- Karpeton, 435 plekken
- De Vest, 141 plekken
Let op: voor de WK route zijn alle genoemde parkeergarages dichtbij de route. Voor de Statues by Night zijn de Kanaalschiereiland, De Singel en De Vest de dichtbijzijnde opties. Mochten deze vol zijn, dan zijn de andere parkeergarage ook een optie.

BRENG DE STATUES TOT LEVEN
Wist je dat je een stilstaand beeld tot leven kan laten komen? Gooi een muntje in het bakje dat bij hen staat en ze zullen je als bedank vermaken met een uniek stukje spel. Neem hiervoor dus wat kleingeld mee, want het is echt een extra belevenis! Tevens geef je een act hier extra support mee, want alles wat de statues tijdens hun optreden opbrengen, mogen ze zelf houden.

SPECIFIEKE INFORMATIE PER EVENEMENT
•    Statues by Night - Meet the Champions
•    Datum: 15 okt 2022
•    Tijd: 19:30 - 22:30
•    Locatie: Canadaplein. Je kunt op de route op elk gewenste punt instromen.

World Championship Living Statues met Kids Statues en Amateurs

•    Datum: 16 okt 2022
•    Tijd: 13:00 - 17:00. Aansluitend aan het kampioenschap zal de grootse prijsuitreiking plaatsvinden tot ongeveer 18.00 uur.
•    Locatie: Centrum Alkmaar, oa Canadaplein, de Laat, Mient, Kennemerbolwerk en Clarissenbolwerk. Je kunt op de route op elk gewenste punt instromen.

 

 

De wedstrijden

De wereldtitel Living Statue is nog steeds felbegeerd en opent deuren over de gehele wereld. Die glans moet de titel ook blijven behouden. Een wereldkampioen is immers vlaggendrager van de kunstvorm. Bovendien vormt deelname aan een wereldkampioenschap voor veel participerende kunstenaars een extra aanleiding alles uit de kast te halen. Dat is goed voor de kwaliteit en interessant voor het publiek.

Ook geeft zo’n kampioenschap heel fraai de stadia van ontwikkeling weer waarin een living statue kan groeien. Van kind via amateur naar professional. In Alkmaar zijn ze allemaal te bewonderen. Vanuit de diverse kleinere festivals in Nederland en België worden ruim 100 kids en zo’n 40 amateurs geselecteerd om zich op het WLSF te presenteren. Daarnaast is er plek voor circa 60 professionele levende standbeeldkunstenaars, uiteraard uit Nederland en België, maar nadrukkelijk ook uit het (soms verre) buitenland. Hun acteerplekken tijdens het festival zijn vooral gesitueerd in de straten en steegjes die de verbinding gaan vormen tussen een zestal pleinen, daarmee de rode draad verbeeldend tussen de meer extreme, extravagante en opvallend kunstzinnige living statue performances. 

 

 

De data van het wereldkampioenschap

  • 15 oktober Statues by Night Alkmaar
  • 16 oktober World Championship voor Professionals uit Nederland en buitenland en het kampioenschap voor de amateurs en de kids statues.