NL | EN
World Living Statues
festival

Wereldkampioenschap 2022

 

In alle afgelopen dertien jaren kende het World Living Statues Festival een groot wedstrijdelement. Met professionals, amateurs en kids. Samen strijden zij om de felbegeerde eerste plaatsen. Een prachtige strijd, die garant staat voor mooie beelden. Zowel letterlijk als figuurlijk. Uiteraard blijft deze competitie bestaan. Die vormt immers de oorsprong en het bestaansrecht van ons festival.

Toch wordt het tijd er een nieuwe dimensie aan toe te voegen. Waarbij we er voor kiezen ons nóg nadrukkelijker als wereldwijd platform voor living statues te manifesteren. Als het gaat om vernieuwing, artistieke verbetering en hogere kwaliteit willen wij de rol als initiator voor ons opeisen.

 

De wedstrijden

De wereldtitel Living Statue is nog steeds felbegeerd en opent deuren over de gehele wereld. Die glans moet de titel ook blijven behouden. Een wereldkampioen is immers vlaggendrager van de kunstvorm. Bovendien vormt deelname aan een wereldkampioenschap voor veel participerende kunstenaars een extra aanleiding alles uit de kast te halen. Dat is goed voor de kwaliteit en interessant voor het publiek.

Ook geeft zo’n kampioenschap heel fraai de stadia van ontwikkeling weer waarin een living statue kan groeien. Van kind via amateur naar professional. In Alkmaar zijn ze allemaal te bewonderen. Vanuit de diverse kleinere festivals in Nederland en België worden ruim 100 kids en zo’n 40 amateurs geselecteerd om zich op het WLSF te presenteren. Daarnaast is er plek voor circa 60 professionele levende standbeeldkunstenaars, uiteraard uit Nederland en België, maar nadrukkelijk ook uit het (soms verre) buitenland. Hun acteerplekken tijdens het festival zijn vooral gesitueerd in de straten en steegjes die de verbinding gaan vormen tussen een zestal pleinen, daarmee de rode draad verbeeldend tussen de meer extreme, extravagante en opvallend kunstzinnige living statue performances. 

 

 

De data van het wereldkampioenschap

  • 15 oktober Statues by Night Alkmaar
  • 16 oktober World Championship voor Professionals uit Nederland en buitenland en het kampioenschap voor de amateurs en de kids statues.