NL | EN
World Living Statues
festival

Persberichten

 

Persbericht 20 september

Record aantal living statues op World Living Statues festival

Gedurende  3 dagen treden meer dan 250 living statues op tijdens het World Living Statues festival.
29 september Ede, 30 september en 1 oktober Arnhem

Een ongekend groot aantal. 45 artiesten van nationale en internationale allure trappen af tijdens het feeërieke Statues by Night in Ede vrijdag 29 september.

Ruim 50 living statues hebben zich inmiddels aangemeld om mee te doen aan het nieuwe onderdeel THE WARM UP dat op de Markt in Arnhem gaat plaatsvinden op zaterdag 30 september vanaf 20.30 uur. Met een exclusief optreden van internationaal artistiek directeur en tweevoudig wereldkampioen John Eicke. Gek doen mag, bewegen ook, stilstaan moet, maar wat er exact gaat gebeuren laten we volledig over aan de creatieve geesten van de levende standbeelden die meedoen aan The Warm Up.

Zondag 1 oktober is het zover. Het allergrootste festival voor de straatkunst Living Statues barst om 13:00 uur in het centrum van Arnhem los. 170 living statues doen mee aan de diverse wedstrijden. Kidstatues en amateursstatues staan tussen de meer dan 75  internationale toppers die vanuit de hele wereld naar Arnhem zijn gevlogen om te strijden om de titel wereldkampioen.

Want wereldkampioen worden in Arnhem betekent, naast de geweldige eer en de prijs van 2000 euro,  vele internationale optredens overal ter wereld op de meest uiteenlopende en aansprekende straattheater festivals.

Vijf  pleinen gaan specifiek in op bepaalde thema’s. Zoeken naar de verdieping.
Airborne, historie, moderne toekomst, bodypaint en de illusie met waanbeelden vormen deze thema’s. Vele oooohh’s en aaaaah’s zullen gehoord worden. Naast een hoop gelach uiteraard.

Niet alle deelnemende toppers kunnen zien? Kom dan om 17:00 uur richting de Markt. Alwaar alle 250 artiesten van klein tot groot nogmaals acte de présence geven op de grote rode loper. Aansluitend vindt de prijsuitreiking plaats door de nieuwe burgemeester van Arnhem de heer Marcouch.

 

Persbericht: 13 september

World Living Statues festival gaat haar bezoekers vragen om bijdrage voor Sint Maarten te geven.
 
Grootste collecte verzorgd door Levende standbeelden zelf
 
 Als 7 jaar bestaat er een  intensieve samenwerking tussen de organisatie van het World Living Statues festival en de lokale organisatie van Sint Maarten. 3 keer mondde deze samenwerking al uit in een prachtige editie van het Caribbean living Statues festival.
 
Voor dit festival werden locale, meestal kinderen, 3 weken opgeleid door de docenten van het World Living Statues festival die werden ingevlogen vanuit Nederland.
 
Meer dan 25 levende standbeelden werden gevormd, gecreëerd en opgeleid en traden aan het einde van deze periode op als deelnemer aan het Caribbean Living Statues festival. Dat maakt dit festival zo uniek. De belangrijkste doelstelling om toeristen en lokale bevolking te vermengen werd ook heel goed bereikt.
 
De organisatie van het World Living Statues festival gaat daarom al haar bezoekers tijdens het festival op 29 sept Statues By Night Ede, 30 sept The Warm up Arnhem en 1 oktober WK vragen een donatie te doen die daarna geschonken zal worden aan een project dat de organisatie uit Sint Maarten,Beyond Writing Foundation, mag toewijzen aan een hulpproject aldaar.
 
Wat dat project zal zijn wordt later bekend gemaakt omdat contact maken met de mensen op Sint Maarten nog steeds erg moeilijk is.

 

Persbericht: 15 augustus 2017

 

World Living Statues festival Arnhem staat wereldwijd aan basis van vele nieuwe festivals. Een goede zaak voor deze steeds meer erkende straat kunstvorm

ALLEEN DE ALLERBESTE KUNSTENAARS UIT DE GEHELE WERELD KOMEN DOOR DE SELECTIE EN MOGEN MEEDOEN AAN HET INTERNATIONAAL PRESTITIEUZE WK LIVING STATUES TE ARNHEM

29 sept Statues By Night Ede/ 30 sept The Warm up Arnhem/1 oktober WK Arnhem

Trots is de Arnhemse organisator Robin Hagen als hij terugkijkt naar wat zijn idee 14 jaar geleden internationaal teweeg heeft gebracht voor de straatkunst Living Statues. Hagen wilde van het kleine NK living statues dat in Arnhem georganiseerd was een WK maken. Maar hoe. Door een vliegtuig te pakken en in Barcelona, Wenen, London, New York, Madrid letterlijk deze straatkunstenaars van de straat te plukken en ze naar Arnhem te vliegen voor de eerste editie van het World Living Statues festival. Zijn idee werd een grandioos succes. Honderdduizenden bezoekers en wereldwijde aandacht. Het vormde direct de basis van nog vele edities in Arnhem maar ook ver buiten de grenzen kreeg het World Living Statues gevolg. Kleinere festivals in Nederland kwamen als paddenstoelen uit de grond. Maar ook Roemenië, Israël, België, Portugal, Duitsland, Polen en de Oekraïne volgden met festivals voor Levende standbeelden.

Alle festivals zijn met uiterst veel respect voor het World Living Statues festival opgezet en vaak in goede samenwerking. Want alleen tijdens het WK in Arnhem komen de allerbeste kunstenaars die wereldwijd als living statue optreden bij elkaar. Om mee te strijden naar die felbegeerde titel Wereld Kampioen Living statue. Naast de leuke cheque van 2000 euro is met deze titel succes verzekerd namelijk. Artistiek leider van WLSF John Eicke (Berlijn) kan erover meepraten. Hij werd 2 x wereldkampioen in Arnhem. Zijn agenda zit overvol. Miljoenen kilometers vliegt hij de wereld over om op te treden als wereldkampioen living statues. China, Canada. USA, Brazilië, Rusland, Europa, het Midden Oosten. Overal is hij meerdere malen geweest.
Al die ervaringen neemt hij dit jaar mee naar Arnhem. Omdat hij als internationaal Artistiek leider verantwoordelijk is voor de enorm strenge selectie die vooraf plaatsvindt tussen de honderden aanmeldingen waarvan er slechts 60 mogen meestrijden.

Naast het WK  strijden trouwens 50 kinder statues en amateurstatues intensief om hun eigen titels. En de kwaliteit van deze beelden wordt jaarlijks hoger (en aandoenlijker).

Statues By Night Ede
Voorafgaand aan het WK te Arnhem treden een aantal wereldtoppers samen met straatartiesten kids,  amateurstatues en lokale kunstenaars op tijdens Statues By Night te Ede, vrijdag 29 september. In een feeërieke prachtig verlichte sfeer betoveren, verbazen en vermaken ze het publiek gedurende de avond. De  kinderen kunnen ter plekke zich laten omtoveren en ook meedoen.

The Warm Up Arnhem is Feest
Zaterdag 30 september vieren we feest. Op de markt te Arnhem worden alle kids, amateurs, Nederlandse deelnemers en deelnemers van het WK dit jaar uitgenodigd om te feesten. Op muziek. Met straat theater. Alles mag. De spieren worden losgemaakt voor de belangrijke volgende dag. Het publiek doet mee. De remmen gaan los. De Warm Up is zoals de naam al zegt een warming up voor het WK. Maar is met name een warm bedankje namens alle deelnemers aan Arnhem en haar bewoners. De stad die wereldwijd aan de basis staat van de enorme groei van Living Statues als straatkunst.