NL | EN
World Living Statues
festival

Wereldkampioenschap

 

In alle afgelopen twaalf jaren kende het World Living Statues Festival een groot wedstrijdelement. ‘Arnhem’, het festival, is dan ook synoniem aan het wereldkampioenschap Living Statues. Met professionals, amateurs en kids. Samen strijden zij om de felbegeerde eerste plaatsen. Een prachtige strijd, die garant staat voor mooie beelden. Zowel letterlijk als figuurlijk. Uiteraard blijft deze competitie bestaan. Die vormt immers de oorsprong en het bestaansrecht van ons festival.

Zondag 1 oktober in Arnhem vanaf 13.00 uur

Toch wordt het tijd er een nieuwe dimensie aan toe te voegen. Waarbij we er voor kiezen ons nóg nadrukkelijker als wereldwijd platform voor living statues te manifesteren. Als het gaat om vernieuwing, artistieke verbetering en hogere kwaliteit willen wij de rol als initiator voor ons opeisen. Die verandering, dat surplus, zal vanaf dit jaar voor de talrijke bezoekers direct al merkbaar zijn. Hoe? Dat leest u hieronder.

 

De wedstrijden

De wereldtitel Living Statue is nog steeds felbegeerd en opent deuren over de gehele wereld. Die glans moet de titel ook blijven behouden. Een wereldkampioen is immers vlaggendrager van de kunstvorm. Bovendien vormt deelname aan een wereldkampioenschap voor veel participerende kunstenaars een extra aanleiding alles uit de kast te halen. Dat is goed voor de kwaliteit en interessant voor het publiek.

Ook geeft zo’n kampioenschap heel fraai de stadia van ontwikkeling weer waarin een living statue kan groeien. Van kind via amateur naar professional. In Arnhem zijn ze allemaal te bewonderen. Vanuit de diverse kleinere festivals in Nederland en België worden ruim 100 kids en zo’n 40 amateurs geselecteerd om zich op het WLSF te presenteren. Daarnaast is er plek voor circa 60 professionele levende standbeeldkunstenaars, uiteraard uit Nederland en België, maar nadrukkelijk ook uit het (soms verre) buitenland. Hun acteerplekken tijdens het festival zijn vooral gesitueerd in de straten en steegjes die de verbinding gaan vormen tussen een zestal pleinen, daarmee de rode draad verbeeldend tussen de meer extreme, extravagante en opvallend kunstzinnige living statue performances. 

 

De pleinen

De Nederlandse straatkunstenaars die optreden op (inter)nationale festivals behoren tot de besten ter wereld. Niet voor niets hebben we daarom in het verleden al vier Nederlandse wereldkampioenen gehad. En het is om die reden dat we voor zes pleinen in de Arnhemse binnenstad zes toonaangevende artiesten hebben uitgenodigd ‘zich in hun vakgebied te gaan uitleven’. Het resultaat is opzienbarend.

Voorstellingen, exposities én grensverleggende optredens wisselen elkaar in hoog tempo af. Zo is er een plein waarin de Slag om Arnhem -met al zijn heroïek en drama- zal herleven, terwijl op een tweede plein de Waanbeelden centraal zullen staan. Met non verbale creaties en bewegingsvoorstellingen. Balancerend tussen de imaginaire en ontnuchterende waarheid. Weer een ander plein vormt het speelveld voor het Beelden Spektakel, een voorstelling die draait om een kerkklok. Een geweldig schouwspel vooral, vol met humor, gimmick en verrassende effecten.

Dan is er het Museum Zonder Grenzen. Met heel veel ruimte voor experimenten en het zoeken naar grenzen. Met 3D, dans en optische illusies. Óf, op weer een ander plein, het Museum van Weleer. Met veel historische beelden in een heuse museumsetting; inclusief een guided tour en suppoosten. Op het zesde en laatste plein tenslotte staan de Body Beelden centraal. Een kunstvorm, die eigenlijk heel dicht bij die van de levende standbeelden ligt, maar door haar extravagantie ook als autonome kunstvorm weldadig proeft. Zeker in de omvang en het volume waarop deze body art zich op het overvolle plein manifesteert.